4. Reincarnatie in het Hindoeïsme en Boeddhïsme

Reincarnatie bij Hindoes.

Hindoes geloven dat elk mens een ziel heeft. Hindoes noemen die ziel het atman. Hindoes geloven, dat het atman na de dood terug gaat naar de aarde.
Het atman wordt opnieuw geboren in een nieuw lichaam. Soms als mens en soms als dier. Het kan ook een God worden. De dood is dus niet het einde, maar een bevrijding, een nieuw begin. Een nieuw leven. In het Hindoeïsme volgen dood en geboorte elkaar steeds op. Dat wordt reïncarnatie genoemd.
Bevrijding
Toch hopen Hindoes dat het atman ooit bevrijd wordt van het leven op aarde. Want leven op aarde brengt altijd pijn met zich mee. Om het atman te bevrijden moet je je aan je godsdienstige plichten houden. Wie als een goede Hindoe heeft geleefd, heeft voor zijn volgende leven al iets goeds (een goed karma) opgebouwd. Het atman kan op een gegeven moment moksha bereiken. Het gaat niet terug naar de aarde, maar bereikt de eeuwige heerlijkheid.
Nieuw leven
Kort na het overlijden wordt de dode gewassen door de familie. De pandit (priester) bidt en spreekt mantra’s (heilige spreuken) uit. Enkele dagen later volgt de crematie, de verbranding van het lichaam. De ziel gaat zich nu losmaken van het aardse bestaan. Met bloemen wordt de as, liefst over de heilige rivier de Ganges in India, uitgestrooid. De nabestaanden bidden voor het atman. Zij bidden vooral voor een beter nieuw leven op aarde. Reïncarnatie gebeurt niet direct na het overlijden. In de tussentijd ben je een geest, die geen rust heeft. Daarom brengen de nabestaanden offers (gras,bloemen en eten) aan de doden.
Crematie
In India waar het Hindoeïsme ontstond, worden de doden buiten in de open lucht verbrand. In Nederland mag dat niet. Het klimaat is er ook niet geschikt voor. Overleden Hindoes in Nederland worden daarom in een crematorium verbrand. Hindoes vinden dat niet erg vervelend.
Zonder kist
Er zijn nieuwe godsdiensten gekomen in Nederland. Er kwamen dus ook nieuwe gebruiken. Hindoes cremeren hun doden het liefst zonder kist. De dode is gewikkeld in doeken. Dat mag nu ook in Nederland. De wet is hiervoor niet zo lang geleden veranderd.

Boeddhisme
Voor wat het boeddhisme betreft verschilt het veel met het Hindoeïsme, maar heeft het ook wel weer overeenkomsten. Het is natuurlijk zo dat het Hindoeïsme en het Boeddhisme allebei van Aziatische oorsprong zijn en daarom toch ook een beetje op elkaar lijken. Het grootste verschil is dat er een stichter in het Boeddhisme is, zijn naam is Siddharta Gautama Boeddha, Boeddha betekent “verlichte” en het Hindoeïsme heeft geen stichter om te herdenken. Daarom is er in het Boeddhisme een uitgangspunt van een persoon (de Boeddha) maar in het Hindoeïsme is er geen persoon. Je hebt wel goden in het Hindoeïsme.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s